fredag 3 april 2020

Kringlor


Min man brukar säga
- Du hade ändå ugnen igång så du slängde ihop 100 bullar ;)
Riktigt så är det inte, men det ligger nåt i det. Som när man tex ska göra ugnspannkaka till middag, då sätter man på ugnen, vispar ihop smeten, o sen då?!
Jo då rör man ihop en sats kringlor och fyller upp burken i köket nybakta kringlor.
Är ändå ugnen igång så kan man ju lika gärna baka lite ... eller hur.

Detta kringelreceptet är ett sånt där gammalt recept som min farmor alltid bakade och hemma hos mamma o pappa står det nästan alltid en burk med kringlor.
En enkel kaka som håller sig länge i en tät burk.
Men välj burken med omsorg för en fin burk är MYCKET viktigt.

kkp = kaffekopp = 1 1/2 dl

250 g smör eller margarin
1 kkp socker
4 tsk hjorthornssalt
1 kkp mjölk
1 ägg
ca 1 liter vetemjöl
Lite strösocker att doppa i

Sätt ugnen på 250 grader
Rör ihop smör och socker smidigt
Blanda hjorthornssalt i mjölken och tillsätt detta tillsammans med ägg och nästan allt vetemjöl.
Rör ihop till en smidig deg
Dela degen i ca 20 bitar
Rulla till kringlor, doppa i socker och lägg på plåt med bakplåtspapper
Grädda en plåt in taget högst upp i ugnen tills de är lagom gullenbruna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!