torsdag 20 januari 2011

Tekakor med havregryn och surdeg

Här kommer ett recept på smarriga tekakor helt enkelt. 
Jag bakade dem med surdeg, men har du ingen surdeg så kan du byta ut den mot 50 g jäst!

5 dl mjölk
3 dl havregryn
1 dl surdeg
1/2 dl matolja
1 tsk salt
1 msk honung
9 dl vetemjöl special

Koka upp mjölken, slå den över havregrynen och rör om
När blandningen blivit ca 37 grader rör, ner resten av ingredienserna och kör ihop till en smidig deg
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar
Dela degen i 15 bitar och kavla ut varje bit till en tekaka
Lägg på plåt med bakplåtspapper, nagga och låt jäsa i 1 timme
Sätt ugnen på 250 grader
Pensla med ägg och grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min 
Låt svalna under bakduk

Tips. vill du ha lite grövre tekakor kan du använda fiberhavregryn

6 kommentarer:

  1. Brukar också göra tekakor med havregryn, de blir så saftiga och goda då och mättar bra

    SvaraRadera
  2. Havre är alltid en bra idé!

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  3. Det skall jag testa någon dag i veckan, tack för receptet.

    SvaraRadera
  4. Ja, jag ska me baka ett gäng snart igen. Perfekta att ha i frysen!

    SvaraRadera
  5. De ser jättegoda ut. Havre är gott i bröd.

    SvaraRadera
  6. Går dessa att kalljäsa?

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!