måndag 3 januari 2011

Risgrynsgröt

 Ja jag vet att jag är lite sent ute, men tomten behöver ju äta för att orka med alla klappar till nästa jul!
Jag har bränt vid det mesta men faktiskt aldrig risgrynsgröt, eller tomtegröt som det kallas i vårt hem.
Detta är inte för att jag är noga med att röra hela tiden, nix, det är min mormors tips som jag stulit. Hon har nämligen alltid kokat sin gröt i ugnen. Ja, man kokar upp den på spisen, men sedan får den efterkoka i ugnen! Det viktiga är bara att du har en gryta och lock som tål att stå i ugnen, dvs. inga plashandtag.
En del kanske tycker det är lite sent (eller väldigt tidigt) med tomtegröt, men i detta hushållet kokar jag gröt året runt. 
3 dl risgryn
6 dl vatten
12 dl mjölk
3 kanelstänger
1 tsk salt
lite socker

Sätt ugnen på 150 grader
Koka upp risgryn, salt och vatten i en gryta, låt koka ett par minuter
Häll i mjölken och lägg i kanelstängerna, värm under omrörning tills första bubblan syns
Då sätter du på locket och sätter in hela grytan i ugnen
Låt stå i ugnen ca 40 min
Ta ut grytan (kom ihåg att locket är varmt) och rör om
Tycker du att gröten är för tjock spär du den med lite mer mjölk eller låter du den stå lite till om den är för tunn
Häll upp gröten i en skål och strö lite socker på, detta för att slippa "skinnet" som blir ovanpå när gröten svalnar

Tips. Gröten går utmärkt att frysa in. Jag brukar portionera den i creme fraiche, eller kesoburkar. Blir som en egen MYCKET NYTTIGARE Risifrutti!

6 kommentarer:

  1. Ja risgrynsgröt går allt att äta året om, har dock aldrig fryst in risgrynsgröt, himla smart för då kan man ju verkligen snabbt göra egen risifrutti

    SvaraRadera
  2. Det bör ju verkligen bli billigare än risifrutti med? :D Viggo äter inte ens sylten på dem. :D
    Hell yeah, en anledning till å koka risgrynsgröt för första gången. :)

    SvaraRadera
  3. Vilka bra tips! Tack för dem! Jag brukar faktiskt också äta risgrynsgröt lite då och då under hela året!

    SvaraRadera
  4. Jag testade att göra gröt i ugnen innan jul, men blev inte riktigt nöjd. Ska testa ditt recept, kanske redan i helgen. :-)

    SvaraRadera
  5. Hej igen! Nu har jag skrivit inköpslitan för imorgon och grötris står på listan. :-)

    SvaraRadera
  6. Roligt att jag kunde ge er några bra tips!

    Håller tummarna för dig Erika att denna blir bättre!

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!