torsdag 16 december 2010

Vörtbröd

Jakten på det perfekta vörtbrödet fortsätter, men nu är jag riktigt nära. Detta är ett precis lagom kryddat bröd ja jag kan nog inte hitta något fel på det egentligen! Mina småkillar påpekade dock att jag kunde gott haft i mer russin trots att jag tog mer än vad som skulle vara i receptet!
Brödet är väldigt enkelt att baka, man behöver inte ens värma degvätska! 
I receptet står det att degen ska jäsa 2 timmar men mitt bröd fick jäsa minst 4 timmar för vi åkte pulka medan det jäste så jästiden kan med fördel ökas rejält!

2 bröd
50 g jäst
33 cl svagdricka eller julmust 
33 cl porter
250 g kvarg
1 dl brödsirap
4 tsk salt
1 msk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1/2 ts malda kryddnejlikor
2,2 l rågsikt
2 dl russin


Smula jästen i en bunke
Tillsätt vätskan (ska ej värmas) och rör tills jästen löst sig
Blanda ner kvarg, sirap, salt och kryddor
Knåda in det mesta av mjölet, knåda eller kör i maskin tills det blir en smidig deg
Knåda i russinen
Låt jäsa under bakduk minst 2 timmar
Baka ut bröden och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa under bakduk ca 30 min
Sätt ugnen på 200 grader
Gör några snitt i bröden med en vass kniv
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills bröden har en innetemp. på 98 grader
Låt bröden svalna under bakduk

2 kommentarer:

  1. Alltid bra med vörtrecept. Jag bakade ett som jag är nöjd med, ska bara minska mängden pomerans för jag inser att jag inte är helt förtjust i den kryddan.

    SvaraRadera
  2. Jag har bakat vörtbröd idag. Hoppas att det blir gott! Hoppade dock russinen eftersom min sambo inte gillar det. Själv tycker jag absolut att det ska vara russin i.

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!