onsdag 24 november 2010

Saffransskorpor

Saffran = Jul
Ja, så fort man använder saffran så får jag lite julkänslor! Det är därför jag tycker det är så skönt att man kan göra en saffransaioli mitt i sommaren när man får lite längtan efter jul!
Testade Leilas saffransskorpor häromdan! Jag minskade saffransmängden till 1/2 g och det tycker jag räckte för det var precis lagom med saffransmak! 


100 g smör
1/2 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel



Sätt ugnen på 175 grader 
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker 
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader
Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

9 kommentarer:

  1. har du också gjort sånna här nu.. :-) nu blir jag ännu mer sugen :-)

    SvaraRadera
  2. Saffransskorpor till jul är ett måste. Och jag håller med dig om att saffran ger julsmak. Vi brukar i och för sig äta mat med saffran i året om, men det är ändå något speciellt med den kryddan som för tankarna till julen. :-)

    SvaraRadera
  3. Låter väldigt gott med saffransskorpor!

    SvaraRadera
  4. hej hej sanne
    Tack så jätte mycket för att du bakade min tårta. Den var så god, alla älskade den.
    Min första rugby tårta :-)
    Gareth

    SvaraRadera
  5. Jag har faktiskt aldrig gjort saffransskorpor innan, men det blir garanterat fler gånger.

    Tack Gareth, va kul att ni gillade den! Det var en jätterrolig utmaning att göra en rugbyboll, var första rugbytårtan för mig också!

    SvaraRadera
  6. Tycker också att det receptet är kanon! Har dessa i en burk i köket nu -fast med kokos i :o). Även provat med mandel, kardemumma och vanilj...

    SvaraRadera
  7. Jag är inte så glad i saffran i varken mat eller bak, men just saffransskorpor tycker jag är gott. Tänker varje dag att jag ska göra en pepparkaksdeg så vi kan göra lite pepparkakor.

    SvaraRadera
  8. Gjorde saffranskorpor igår, fast jag älskar smaken av saffran och har alltid i 1 gram :-)

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!