tisdag 2 november 2010

Örfilar

För X antal är sedan var jag i Örebro. Det finns en gammal stadsdel som heter Wadköping i stadsparken! Här finns det små mysiga butiker och framförallt ett litet konditori (Jeremiabageriet) där de sålde örfilar. Har ätit nån liknande kaka i Danmark, men där vet jag inte vad de kallas för. Nu har jag försökt göra liknande kakor och jag tycker jag lyckades rätt bra med kopian. Orginalet är ungefär 1 dm i diameter, jag gjorde mina något mindre, man kan ju äta fler då!

Smördegsplatta ungefär 20x 30 cm (Funkar med köpt smördeg men vill du göra egen så hittar du recept lite längre ner
ca 1 msk kanel
ca 2 msk socker
råsocker
Smält mörk choklad


Sätt ugnen på 200 grader
Lägg ut smördegsplattan
Spruta på lite vatten med en blomspruta eller pensla på lite vatten (detta gör jag varje gång för att kanelen ska fastna lättare)
Strö över lite kanel och socker
Vik degen på mitten
Strö på kanel och socker
Vik på mitten och kavla lite lätt
Strö på kanel och socker, vik
Återupprepa tills kanelen och sockret är slut och du fått en ganska tjock platta
Rulla den och skiva i cm tjocka skivor
Lägg skivorna på bakplåtspapper som bullar och lägg ett bakplåtspapper ovanpå
Kavla ut "bullarna" så de blir tunna 
Strö över råsocker
Grädda mitt i ugnen ca 5-10 min beroende på tjocklek
Låt svalan och ringla sedan lite smält choklad ovanpå


Smördeg
Knappt 4 dl vetemjöl 
1 1/4 dl vatten
2 tsk ättikssprit
200 g smör


Det är viktigt att alla ingredienser är kalla när man gör degen
Lägg det mesta av mjölet, ättikan, vattnet och 50 g smör i en matberedare och kör ihop det snabbt 
Plasta degen och låt den vila i kylen i ca 30 min
Nu är det dags att börja kavla
Kavla ut degen till en rektangel ca 20 x 30
Hyvla  smöret tunnt med osthyvel och fördela på halva degen
Vik över den andra halvan och kavla in smöret
Kavla ut till en rektangel igen och fördela resten av smöret
Sedan är det bara att vika den på mitten och kavla ut till ny rektangel
Vik ihop degen ytterligare några gånger och kavla ut den mellan varje gång
Rulla upp degen på kavlen, plasta och låt ligga svalt tills det är dags att använda den

5 kommentarer:

  1. Hihi, örfilar! Vilket roligt namn på en kaka :) Ser sådär smaskigt krispiga ut!

    SvaraRadera
  2. Har aldrig ätit dessa, men de ser otroligt goda ut. Vilket lustigt namn! :-)

    SvaraRadera
  3. Gillar också namnet! Kan avslöja att de är precis så krispiga som de ser ut!

    SvaraRadera
  4. Åh så jag har letat efter dessa Örfilar! Jag bor inte långt från Jeremiasbageriet och jag åt ofta dessa när jag var yngre! Så gott! Tack tack för receptet. Nu ska jag försöka få dom så där fina som dina!

    SvaraRadera
  5. Jag var i örebro för första gången på några år i somras. Jag besökte då Jeremiabageriet i hopp om att kunna köpa mina favoritkakor, ”örfilar”. Jag blev otroligt besviken när jag fick veta att de inte bakar dessa längre.
    Desto gladare blev jag då jag såg detta recept. Skall testas omgående.

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!