fredag 8 oktober 2010

Äppelbröd

Igår tänkte jag baka ett bröd med äpple. Blev så nöjd, ett riktigt gott och saftigt bröd men frasig skorpa! 
Tur att jag börjat blogga så jag skriver ner alla recept jag bakar för detta ska jag definitivt baka fler gånger!

2 st bröd
Fördeg
100 g rågsurdeg
300 g vatten
100 g grovt rågmjöl
100 g rågsikt
Rör ihop och låt stå minst 5 timmar, gärna över natten!


5 g jäst 
300 g vatten
60 g honung
fördegen
500 g vetemjöl special
350 g grahamsmjöl
250 g rivet äpple
10 g salt


Lös jästen och honungen i vattnet
Rör i fördegen, vetemjöl och graham kör i ca 8 minuter
Tillsätt äpple och salt och kör någon minut
Degen är väldigt kladdig
Låt jäsa ca 4-5 timmar
Klä två brödformar med bakplåtspapper
Fördela degen i formarna, det går inte att knåda den så "sleva" upp den med sked
Platta till lätt med fuktig hand och strö ev över lite frön (jag använde solros)
Låt jäsa ytterligare 3-4 timmar
Sätt på ugnen i god tid 225 grader
Sätt in bröden och kasta samtidigt in lite vatten på botten av ugnen på en gammal plåt
Grädda bröden mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills bröden har en innetemp på 98 grader
Låt svalna på galler


Ett litet tips!
Jag brukar väga formarna när jag fördelat deg eller kaksmet i brödformarna för att få ungefär lika mycket deg i varje form, då vet jag att gräddningstiden blir samma på bägge bröden/kakorna

6 kommentarer:

  1. Låter som ett gott bröd, gillar att ha äpple i bröd. Ja det är verkligen perfekt att blogga för då vet man vad man kan hitta sina recept igen :-)

    SvaraRadera
  2. Låter som en bra idé.

    Graham, råg och vete. Jag tänkte testa graham, dinkelflingor och vete i morgon.

    Två tankar om ditt recept:
    Skrev du inte vatten en gång för mycket i fördegen - eller hade du först 300 och sen 100 g vatten?
    Frågan är om den där lilla biten jäst behövdes. Kanske skulle jäskraften i rågsurdegen räcka - eller vad tror du?

    Tjopp!

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  3. Låter gott med äpple i, det måste jag testa att ha i bröd.

    SvaraRadera
  4. Tack för det Martin. "Tryckfelsnisse" var framme, det skulle vara rågsikt inte vatten!

    SvaraRadera
  5. Vad gott det låter med Äppelbröd! =)

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!