torsdag 28 oktober 2010

4 varianter av en vetedeg

Åppellängd
Förra helgen rörde jag förhoppningsvis ihop årets sista vetedeg! 
Nu ska de ju bli saffransbullar för hela slanten!
Men istället för att göra bullar av alltihop fick det bli både bullar och vetebröd! 
Vanliga kardemummaknutar - fyllda med smör, kardemumma och råsocker
Mini bullar - fyllda med smör, kanel och socker
Vaniljlängd - fylld med smör och vaniljsocker
Äppellängd - fylld med mandelmassa, russin, äpplen och valnötter


Kardemummaknutar
5 dl mjölk
2 tsk nymald kardemumma
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
150 g smör rumsvarmt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl special



Värm mjölk och kardemumma till 37 grader
Smula jästen i en bunke
Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig
Tillsätt socker, salt, smöret och ägget
Tillsätt mjölet efterhand och kör i assistent ca 8 minuter
Låt jäsa 1 timme
Baka ut bullarna eller vetebröd

Låt jäsa 30 min
Pensla med ägg och strö över råsocker, pärlsocker eller nötter
Grädda 8-10 min i 250 grader (för bullar)

Grädda 10-15 min 200 grader (för längder)
Vaniljlängd

1 kommentar:

  1. Låter riktigt smarrigt!
    bara en deg kan göra allt som man vill perfekt! och tack för tipsen heheh ;)

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!