tisdag 10 augusti 2010

Sega maränger


Ibland har man en hel drös med äggvitor över i kylen! Det går visserligen att frysa dem, men jag har redan ett gäng i frysen så då fick det bli lite sega maränger istället!
Trixet för att få riktigt fina maränger är att vispa dem över att varmt vattenbad!
Lite jobb, men vem behöver inte träna armmusklerna lite extra!!!

ca 10 st
6 äggvitor
4 dl socker
(om man vill kan man smaksätta marängerna med 1/2 dl hackade nötter eller 100 g smält choklad)

Sätt ugnen på 125 grader
Koka upp lite vatten i en gryta
Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke
Ställ bunken över sjudande vatten och vispa tills smeten är tjock, blank och man ser tydliga spår efter vispen
Det tar 5-10 min (låt musklerna jobba)
Tag bort skålen från vattnet och fortsätt vispa med elvisp tills smeten svalnat
Blanda ev. i nötter eller choklad
Klicka ut 10 stora toppar på bakplåtspapper
Grädda i ca 1 timme
Är de fortfarande väldigt mjuka efter en timme så sänk värmen till 75 grader och låt dem stå en stund till med luckan på glänt
Men de ska vara lite sega inuti

4 kommentarer:

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!