söndag 22 augusti 2010

Havtorns marmelad

För några år sedan fick jag några havtornsbuskar av min mormor. Två stycken Julia och en Romeo, det gäller nämligen att ha både han och honplantor för att få bär, men eftersom dessa hanar är väldigt produktiva kan man ha flera honplantor på en hanplanta. 
I år är buskarna fyllda av bär så idag har jag och mina killar plockat bär! Vi fyllde två små hinkar och det syns knappt att vi har plockat, härligt med bär.
Dessa bär är dessutom supernyttiga, mer c vitaminer i ett bär än i ett par apelsiner.
Av dagens skörd blev det havtorns marmelad. 


1 kg havtorn
1 kg syltsocker
1 apelsin (skal och saft)
3 dl vatten


Blanda alla ingredienser i en gryta och koka upp
Låt småkoka ca 15 min rör och mosa då och då
Sila av skalen och häll marmeladen på rena varma burkar
Förvaras i kyl

7 kommentarer:

  1. Jag fick för mej att havtorn inte trivdes såhär långt söder ut i Sverige, men ack så fel jag hade då. :)

    SvaraRadera
  2. De trivs jättebra, växer vilt både på Öland och på västkusten, så det är nog några andra bär/buskar du tänker på! Men de tar stor plats, kan bli upp till 5 meter höga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bor på mellersta Öland och har 3 honbuskar som ger väldigt många bär !! och många taggar är det .......!! Vi har mixat och silat av och blandat saften med mjölk! till en supergod drink.

      Annika

      Radera
  3. Åhh så gott!

    Om du har mer än för husbehov kommer vi gärna upp o plockar lite. :o).

    Kram!
    Linda

    SvaraRadera
  4. Det kan nog bli nån liter över till er också Linda! Vi kan höras i helgen!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Det här receptet ska jag prova. Får plocka hos en väninna som har mycket havtorn.

    SvaraRadera
  6. Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Ni är välkommna att beställa mera av mig. Vänligen Fredrik Larssen
    www.larssens.se

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!