tisdag 28 maj 2013

Drömmar

Småkakor tycker jag ibland kan bli lite underskattade!
Nån ska till affären o köpa lite fika, va blir det, en vetelängd och så tar vi en låda kakor mé!
Inget illa om de stora papplådorna med kakor som funnits i urminnes tider, de kan vara riktigt goda!
Men det jag menar är att småkakorna känns ibland inte som tillräckliga. Man ska alltid ha bullar, tårta eller liknande och så kommer småkakorna utöver detta.

Därför vill jag nu slå ett slag för dessa små läckra sötingar.
Drömmar!
Ja vet att jag skrivit om dessa tidigare, men man kan liksom inte få nog.
O de e nya bilder även om receptet är detsamma!
Alltså... DRÖMMAR!!
Sådär spröda o fina så de bara smälter i munnen.
Helst ska de vara så små så man kan ta dem i en tugga eller möjligen två.
Trixet med att få de riktigt spröda med stora sprickor är att vispa smeten/degen rejält. Jag kör mina i matberedare med kniv.
O sedan ska det vara både smör o olja och oljan ska man tillsätta i en fin stråle.
Degen ska vara så smulig att den inte går att rulla utan man får trycka ihop den till små bollar.
Då får du riktigt fina drömmar o då behövs varken bullar eller tårta för då räcker det med bara drömmar!


Drömmar
100 g smör
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt
Tillsätt olja i en fin stråle
Blanda hjorthornsaltet med mjölet och rör ner i degen
Den ska vara rätt kladdig
Rulla ut degen till en längd och dela denna i 45-50 bitar
Rulla eller knåda ihop delarna till bollar
Placera dem på plåt med bakplåtspapper och tryck dill dem lite lätt med fingret
Tänk på att de jäser ut så lägg dem inte för tätt
Grädda mitt i ugnen 18-20 min


2 kommentarer:

  1. Burken är tom!

    SvaraRadera
  2. Detta är ingen kommentar utan en fråga. Har du något recept som det går åt mycket äggvita till? Det ska vara utan några tillsatser och inte maränger.

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!