Idag finns det väl knappt någon som inte äter semlor i detta avlånga land!
I vår familj ser semlorna väldigt olika ut eftersom smaken är som baken. En vill ha med grädde men ingen mandelmassa och en vill ha utan grädde och utan mandelmassa (ja det blir en slät bulle, men tar man lite florsocker på kan man låtsas att det blir en semla).
Sen finns det en i vår familj som är lika duktig som Ture Sventon på att äta semlor, nämligen min käre man, han är den i familjen som äter semlorna som de "ska" vara och då menar jag semlorna och inte semlan för han klipper några stycken i taget när han ändå är igång!
Ni har säkert ert favoritrecept på semlor, men lite längre ner hittar ni mitt, men först lite bilder på en duktig kille som hjälpte till att rulla och måla bullar.
Semlor 15-
2 tsk nymald kardemumma
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
150 g smör rumsvarmt
1 ägg
ca14
dl vetemjöl special
Tvätta händerna!!
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
150 g smör rumsvarmt
1 ägg
ca
Tvätta händerna!!
Värm mjölk och
kardemumma till 37 grader
Smula jästen i en bunke
Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig
Tillsätt socker, salt, smöret och ägget
Tillsätt mjölet efterhand och kör i assistent ca 8 minuter
Låt jäsa 1 timme
Baka ut bullarna
Låt jäsa 30 min
Pensla med ägg
Grädda 8-10 min i 250 grader
Smula jästen i en bunke
Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig
Tillsätt socker, salt, smöret och ägget
Tillsätt mjölet efterhand och kör i assistent ca 8 minuter
Låt jäsa 1 timme
Baka ut bullarna
Låt jäsa 30 min
Pensla med ägg
Grädda 8-10 min i 250 grader
Fyllning
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
Inkråmet från
bullarna
Riv mandelmassan
grovt tillsätt vaniljsocker och lite mjölk i taget! (kan behövas mer eller
mindre beroende på hur färsk mandelmassan är!
Riv ner inkråmet
från bullarna
Blanda och fyll
bullarna med smeten
Toppa med vispad
grädde och pudra över lite florsoacker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer och tankar är alltid välkomna!