torsdag 22 november 2012

Jordgubbssorbet

Innan vi drar igång med julbaket kommer här en riktig sommarglass!

I somras när min mamma fyllde år överraskade vi henne med ett minikalas!
Tanken var att jag skulle göra en enkel marängtårta, men det fick bli jordgubbssorbet istället.
O marängtårtan (botten) la jag i en påse,
krossade och hade som tillbehör till sorbeten!


500 g jordgubbar (frysta eller färska)
1 dl sockerlag
Saft av 1/2 citron
2 äggvitor
Mixa jordgubbarna med sockerlag och citron. Häll i glassmaskin, kör tills
den nästan är frusen, tillsätt äggvitorna och kör en stund till. Servera direkt eller häll i form och ställ i frys!


Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
Koka tills sockret löst sig. Kyl!
Denna sockerlag går att använda till både sorbet och drinkar.
Sommartid, då man gör mycket sorbet brukar jag göra en större sats och förvara i en flaska i kylen!
Enkel marängbotten med rice crispies
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crispies
Vispa äggvitor tills de stelnat, tillsätt sockret lite i taget. Vänd ner rice crispies.
Bred ut på plåt med bakplåtspapper
Grädda i ca 1 timme i 125 grader
Tips. Vill man ha en mindre söt tårta kan du buta ut rece crispen mot "vårgårda rispuffar".

1 kommentar:

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!