Som jag tidigare berättat är jag nu lycklig ägare av en baguetteplåt!
Tidigare har jag vikit handdukar på längden och lagt under bakplåtspapper mellan baguetterna när de jäst ..... Ja det låter lite krångligt och jag kan avslöja att det är rätt "meckigt" också, men nu kan jag baka som ett proffs!
O för er som inte har någon sådan här plåt säger jag bara
-Köp den, för den var riktigt bra!
Det blev två baguetter över som jag la in i frysen! Sedan tog jag fram dem och tinade dem i ugnen på plåten och de blev precis lika frasiga som nybakat!
Receptet jag använde kommer från Leila, men det kommer säkert fler recept framöver för nu ska här bakas baguetter på både längden o tvären!
Dags att jäsa! |
Deg 1
ca 5 g jäst
3 dl vatten
5 dl vetemjöl special
Deg 2
15 g jäst
3 dl vatten
deg 1
1 msk salt
1 msk socker
ca 81/2 dl vetemjöl special
Deg 1 Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
Tillsätt deg 1, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
Sätt ugnen på 240 grader.
Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
Pensla baguetterna med vatten. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Resultatet! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer och tankar är alltid välkomna!