fredag 19 augusti 2011

Kolapaj med hallongrädde

För ett tag sedan skulle vi få besök av ett par riktiga "gottegrisar".
Då tänkta jag passa på att göra en variant av Leials kolapaj!
Så himla god men riktigt mäktig så det till och med blev ett par bitar över till snickarna som kom dagen efter. 
Men om man ger sig på detta bakverk så ska man räkna med att det tar TID för kolasmeten ska koka över en timme för att den ska bli riktigt seg och god, men det är väl värt besväret.

Pajdeg
175 g smör
Jag valde att garnera med valnötter,
men det går utmärkt med vilka nötter som helst
eller helt enkelt utesluta nötterna
om man vill det!
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 dl havregryn


Fyllning
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
3 dl socker
½ dl farinsocker
2 msk honung
1 ½ dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g mjukt smör

Lite valfria nötter att garnera med

Pajdeg.
Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform och grädda mitt i ugnen ca 12 min på 175 grader.
Fyllning:
Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienserna utom smöret i en kastrull och sjud i en dryg timme. Prova med kulprov om kolan är färdig, rör sedan ned smöret klickvis i kastrullen. Fyll pajskalet med kolasmet och strö över hela nötter. Låt stelna i kyl.
Jag serverade hallongrädde till min kolapaj.
Helt enkelt vispad grädde med mosade hallon.
(Behöver inte vara färska hallon utan det går
utmärkt med frusna som får tina lite)

 Jag gjorde denna pajen ytterligare en gång i somras när min mamma o pappa skulle komma.
Min pappas kommentar var 
-Hmmm, den smakar precis som misslyckad knäck!!! Ja alltså inte otäckt misslyckad utan sån god som man inte riktigt får ut ur formarna.
Min pappa ska nog inte satsa på en karriär som varken provsmakare eller skribent, men roliga kommentarer får han gärna ge lite då och då!



6 kommentarer:

  1. hihi, kul med lite historia bakom bakverket :-) Gott ser det ut!

    SvaraRadera
  2. Ha ha... Låter som något väldigt gott om man lyssnar på din pappa ;-)

    SvaraRadera
  3. Hihi :) Ser otroligt gott ut med hallongrädden till!!

    SvaraRadera
  4. "Misslyckad" knäck är ju ruskigt gott så det är ju ett väldigt bra betyg :)

    SvaraRadera
  5. Åh... jag sitter här och är hungrig, och inte blev jag mindre sugen på någon när jag såg den där kakan. Mums!
    Rolig kommentar av din pappa.

    SvaraRadera
  6. Ja, den är riktigt god och det bästa är att man kan inte äta så mycket av den för den är otroligt mäktig!

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!