måndag 14 februari 2011

Skånegrova med surdeg

Detta brödet serverades till gårdagens alla hjärtans dag middag som bestod av ärtsoppa. Det har min store kille bestämt att man ska ha på alla hjärtans dag fest och då är det bara att lyda.
Receptet kommer från min goda granne Tinna och brukar normalt bakas i två avlånga formar, men vad gör man inte för att få in lite mer kärlek i middan!

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 dl brödsirap
2 dl surdeg
1 msk matolja
2 tsk salt
7 dl grovt rågmjöl
7-8 dl vetemjöl
ev lite brödkrydda

Lös jästen i vattnet
Tillsätt resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg
Låt jäsa i ca 50 min
Tag upp degen på mjölat bakbord, knåda den smidig och dela den i två delar
Lägg i smorda formar
Låt jäsa i ca 30 min
Sätt ugnen på 200 grader
Grädda bröden i ca 50 min eller tills de har en innetemperatur på 98 grader
Låt svalna på galler under bakduk

2 kommentarer:

  1. Hej!
    vilken underbar sida jag har hittat!
    Får sådan inspiration och lust..
    Letar efter brödrecept utan surdeg och som är lättbakat.
    Har du något recept på lur??
    Hälsningar
    Camilla

    SvaraRadera
  2. Roligt att du hittade hit och att du blir inspirerad!
    Det går faktiskt att skippa surdegen i de flesta recept och tillsätta jäst istället. Receptet ovan innehåller ju redan jäst, men öka det då till 50g.
    Annars kan jag tipsa dig om att läsa lite extra på olika mjölpaket som du har hemma. Det står ett par recept på varje sort och det är oftast utan surdeg!
    Hoppas du fick lite mer inspiration nu.
    Hör av dig om du vill ha mer tips
    /Sanne

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!