Idag tänkte jag att vi skulle baka kanelbullar (frysen är nämligen tom på bullar), men min stora kille tyckte att vi skulle baka lussekatter! Visserligen brukar jag vara tidig med att baka de första lussebullarna, men jag tyckte vi skulle vänta några veckor. Som en liten kompromiss fick han välja variant på bullar och då fick det bli vaniljbullar
Lillebror (på bilden) tyckte det var ett bra val!
(Jag penslade bullarna med lite av äggvitan som blev över från vaniljkrämen och stödde på lite råsocker innan jag gräddade dem, tycker det var enklare än att pensla med smör efter och så gillar jag råsocker bättre än strösocker)
15-20 st
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
1.2 l vetemjöl special
Vaniljkräm
5 dl mjölk,
1 stång vanilj
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör
Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning.
Det får inte koka!
Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.
Det får inte koka!
Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.
Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
Skär smöret i små tärningar.
Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Skär smöret i små tärningar.
Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader
Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
Dela den i 15-20 bitar och runddriv bitarna till runda bullar.
Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Dela den i 15-20 bitar och runddriv bitarna till runda bullar.
Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter.
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något.
Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.
Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.
Vaniljbullar som är så gott, det var flera år sedan jag gjorde det sist
SvaraRaderaVaniljbullar...det låter gott...det var ett tag sen sist. Fin blogg du har.
SvaraRaderaTack för det! Jag brukar inte heller göra vaniljbullar så ofta. Brukar göra bullar som man kan lägga i frysen också! Har ni testat att frysa vaniljbullar förresten. Går det???
SvaraRaderaÅh vaniljbullar måste jag göra någon dag!
SvaraRaderaAldrigt göra vaniljbullar förut men vill gärna att prova baka de ;) Riktigt mysigt bilden så gulligt.
SvaraRaderaTycker ni ska prova detta receptet om ni inte testat det innan. Blev väldigt mycket vaniljkräm så det räckte tom till en bit äppelkaka.
SvaraRaderaTack för det sana, kan avslöja att mina söner är tacksamma att ta bild på, riktiga linslusar!
Ser mumsmums ut :o)!
SvaraRaderaJag brukar göra mina bullar så att krämen är helt inne i bullen om du förstår. dessa går utmärkt att frysa. Men de jag ska frysa brukar jag inte sockra utan sparar det tills serveringstillfället.
Ska testa det nästa gång! Testade att frysa en av dessa o det blev inte riktigt bra, Väldigt degig när den tinade!
SvaraRadera