onsdag 22 september 2010

Dinkelbröd med hasselnötter


Min tanke var först att göra ett bröd med valnötter, men hittade inga i skafferiet så det fick bli hasselnötter istället.

Det blev ett ganska kompakt bröd, väldigt smakrikt och med lite krispig skorpa. Tror detta passar perfekt till ostbrickan!

Fördeg
100 g surdeg
300 g vatten
180 g grovt rågmjöl

Rör ihop, plasta och låt stå i rumstemperatur (eller något varmare) över natten.

fördegen
500 g vatten
200 g  dinkelmjöl siktat
150 g dinkelmjöl fullkorn
500 g vetemjöl special
1 msk honung
1 msk salt
150 g hasselnötter (grovhackade)

Blanda alla ingredienser utom salt och nötter
Knåda i maskin ca 10 min 
Tillsätt saltet och nötter och kör ytterligare nån minut
Täck bunken med plast och låt jäsa i ca 4 timmar
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar
Vik ihop dem och lägg dem i jäskorgar
Låt jäsa ytterligare två timmar
Sätt ugnen på 250 grader
När ugnen är riktigt varm stjälp upp bröden på en plåt och sätt in mitt i ugnen
Kasat in lite vatten på botten av ugnen (gärna på en gammal plåt så du inte förstör botten av ugnen)
Efter 10 min öppna ugnsluckan och sätt in en stektermometer i brödet
Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter eller tills bröden har en innetemp på 98 grader
Låt svalna på galler

3 kommentarer:

  1. Jag tycker om dinkelbröd, särskilt med surdeg! Men det är lätt att det blir kompakt eftersom man gärna gör degen lika fast som med annat mjöl.

    SvaraRadera
  2. Håller med, det är lite klurigt med dinkelmjöl! Men så himla gott.

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!