tisdag 7 september 2010

Toscakaka

Har blivit en hel del mjuka kakor på sistone och här kommer ytterligare en. En riktig klassiker! 
Originalet är väl med mandelspån, men jag brukar blanda fritt. 
Vill man ha en "nötfri"  kaka kan man dessutom byta ut mandeln mot solroskärnor och kokosflingor. 
Det är inte bara av lathet som jag inte skalat all mandel på denna kakan. Tycker det blir både gott och snyggt med lite oskalad mandel!


50 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Toscasmet
100 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
150 g mandel eller blandade nötter


Sätt ugnen på175 grader
Smörj och bröa en form med löstagabara kanter
Smält smöret och häll i mjölken, låt svalna
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt
Tillsätt smöret och mjölken
Blanda vetemjöl och bakpulver 
Vänd ner i smeten
Häll i formen och grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen
Gör under tiden toscasmeten
Värm alla ingredienser (utom mandeln) i en gryta (tag gärna den du smält smöret i, spar på disk)
Låt sjuda några minuter tills den tjocknar något
Rör ner mandeln
Häll smeten på kakan och grädda ytterligare 10 minuter eller tills kakan fått fin färg

3 kommentarer:

  1. Toscakaka är ett säkert kort om man vill fjäska för min man. Han är annars än chokladfanatiker så jag är tacksam att han gillar nått annat med. :D
    Ska ha lite gäster i kväll, kanske ska det bli en tosca då? :D

    SvaraRadera
  2. Åh, vad länge sen jag åt toscakaka. Blev jättesugen nu.

    SvaraRadera
  3. Lisa-Alltid bra att ha en "fjäskkaka" att ta till ibland. Mattias är mest svag för vetebröd med mycket fyllning!
    Erika- Ibland känns det som att man bara glömmer bort vissa kakor. Men oftast blir kakor godast om man inte smakat dem på ett tag!

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!