fredag 3 februari 2023

Morotskaka

Idag är det en perfekt dag att baka morotskaka eftersom det just idag är morotskakans dag.

               

Det finns massor av recept på denna klassiska kakan. Har sett recept med nötter, muskot kardemumma, vit choklad ... ja det är kanske bara fantasin som sätter stopp. Men jag tycker nog att denna varianten som en del kanske tycker är lite mesig i smaken (med bara kanel) är den godaste. Men gör den som ni tycker bäst om, huvudsaken är att ni bakar ;)

Nu fuskade jag lite o svängde ihop den redan igår kväll för den blir nästan godare när den fått stå svalt ett litet tag. Den brukar däremot inte få stå så länge i detta hushållet för enligt min familj så måste detta vara en oerhört nyttig kaka eftersom det är morötter i den. O bortsett från allt socker så kanske det ligger nåt i det ..... eller inte. 

Men god är den i alla fall.

5 dl grovt rivna morötter 

150 g smör

3 ägg

3 dl socker

1 1/2 tsk bikarbonat

2 tsk kanel

2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet.

Smält smöret.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem tillsammans med smöret i äggsmeten. 

Vänd till sist ner morötterna.

Häll i en form som är ca 30x20 cm.

Om du har silikonform så kan du skölja den i kallt vatten och sedan hälla i smeten, annars smörjer du och bröar formen med lite ströbröd innan du häller i smeten. Funkar även att klä formen med bakplåtspapper.

Grädda kakan i ca 40 minuter långt ner i ugnen. Känn med en sticka so den är klar.

Glasyr

200 g färskost

75 g mjukt smör

500 g florsocker

2 tsk vaniljsocker

Under tiden som kakan gräddar gör du glasyren genom att vispa alla ingredienser till en slät smet.

När kakan svalnat brer du på glasyren. Jag brukar göra lite mönster ovanpå med en "taggig" degskrapa men man kan även strö lite kanel ovanpå.





        




1 kommentar:

  1. Bra inlägg! Jag gillade din genomtänkta analys. Fortsätt skriv - du har talang för det!

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!