tisdag 26 juni 2012

Flädersaft




Nu är det sommar på riktigt .... ja kanske inte vädermässigt, men det känns som riktig sommar när man kan plocka en hel korg full med underbara fläderblommor!
Jag fick lite hjälp av två av mina sötnosar när jag skulle plocka även om den minsta av de två mest drog sönder och provsmakade blommorna!

Ur dagens tidning:
Förr fanns det ett talessätt: Där fläder inte kan gro, där kan ingen bo. Alltså skulle man ha fläder på tomten. I ett hus skyddat av fläder blev det inga gräl. Men man fick inte ha busken för nära huset, för då kunde man få huvudvärk och vanskapta barn. 
O
Så våra fläderbuskar växer och frodas på tomten lagom långt ifrån huset....hoppas jag!




 Jag tycker det är bäst att ploca blommorna i morrondaggen eller när det regnar lite lätt, för då brukar jag hoppa över att skölja dem, men annars kan man skölja dem lite lätt i kallt vatten och låta dem droppa av på en handduk.

Jag har provat en hel del recept på fläderblomssaft, men det är detta som jag fastnat för kommer från en riktig blomälskare, nämligen Ulla i Skärpinge!

50 klasar fläderblommor
2 citroner i skivor
60 g citronsyra
2 kg socker
3 liter kokt vatten

Varva fläder, citron, socker och citronsyra
Häll över kokhett vatten
Rör om
Låt stå svalt i 4-5 dygn, rör om varje dag
Sila saften, förvaras i kyl eller om du vill spara den längre så frys den eftersom det inte är något konserveringsmedel i!

 Visserligen ser det inte så väldigt snyggt ut på bilderna, men det är fasligt praktiskt att göra saften i en plastback.
o det går jättebra att både dubbla och tredubbla saften så passa på för i år finns det MYCKET blommor!

Första satsen brukar jag hälla upp på lite snygga flaskor
och ha som present!
Väldigt uppskattat!
Mmmmmm va de dofta gott!

O smakar gott också......eller kanske inte!!

3 kommentarer:

  1. Flädersaft det är sommar det! Jag använder svärmors recept efter att ha provat flera olika.
    Puh, tur vi har en fläderbuske på tomten. Fast kanske ska flytta den en bit bort... :-)

    SvaraRadera
  2. Hejsan! Kul att läsa din blogg en liten undran bara, när du gör många satser av saften hur förvarar du den då, för det går väl inte att ha den i rumstemperatur(nu menar jag dom 4-5 dygnen).

    SvaraRadera
  3. Ja visst är det gott remsan. Vi har planterat två buskar vanlig fläder och en buske med röd fläder. Så jag längtar efter att få göra rosa flädersaft av den röda busken.

    Anonym- Jag är så lyckligt utrustad med en extra kyl i garaget som jag har till extra tårtor, gele och liknande. När jag gör dubbla satser brukar jag plocka bort en av hyllorna så jag får in en hög plastback!
    Sen fryser jag den i plastburkar när den är färdig!

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!