måndag 27 december 2010

Äggost!

För flera år sedan var jag o min man på ett bröllop där det serverades äggost. Hade aldrig provat detta innan så det var väldigt 
spännande och framförallt väldigt gott.
Problemet är bara att man måste ha en speciell äggostform!
Förra julen fick jag en sådan form av min man men det har inte blivit av att jag provat den!
Till jul brukar jag göra ostkaka (med mjölk från bonden i byn, ja eller kanske från hans kossor) men i år fick det bli äggost istället. 
För min del tycker jag nog att ostkaka är strået vassare, men äggost är väldigt gott och mycket finare när man serverar det!

1 äggost
4 liter mjölk
10 st ägg
2 dl grädde
2 dl filmjölk
3 dl gräddfil
ca. 1/2 dl socker

Häll mjölken i en tjockbottnad, rymlig kastrull
Rör ihop ägg, grädde, filmjölk och gräddfil
Häll i mjölken och värm försiktigt under omrörning, får inte koka
(Smeten ska upp i drygt 80 grader)
När blandningen börjar skära sig och bilda klumpar stäng av värmen och låt stå i ca 10 min
Ta upp klumparna med en hålslev och lägg dem i en sil så de får rinna av lite
Varva massan med socker i en äggostform
Låt äggosten stå i kylskåp minst 8 timmar och sätta sig innan du stjälper upp den och servera den med sylt och vispad grädde

    Tips

  • Spara gärna vasslen som blir över, perfekt till degvätska både i bröd och bullar
  • Jag testade att ha i en vaniljstång (skårad) när jag värmde mjölken, kanske inget för alla de som ska ha äkta gammaldags äggost, men jag tyckte det blev en riktig höjdare!

10 kommentarer:

  1. Äggost är så gott, har ännu inte vågat mig på att prova det, såg att de sålde formar för att göra äggost på ICA

    SvaraRadera
  2. Aldrig testat äggost, men jag gillar ostkaka. Håller med denna är mycket finare att servera. Kanske går att göra annat fint i formen.

    SvaraRadera
  3. Kan säga att jag aldrig ens hört taaaalas om äggost förut, gud vad konstigt! Ha ha ha! Men det ser väldigt fint ut och är säkert jättegott :)

    SvaraRadera
  4. Jag har sett äggost lite här och där men aldrig provat själv. Man kanske skulle ta och skaffa en sån form och testa.

    SvaraRadera
  5. Låter spännande! har aldrig hört talas om äggost, men kan tänka mej att det är gott!

    SvaraRadera
  6. För er som inte provat äggost... GÖR DET!
    Rätta mig gärna om jag har fel, men jag tror att det är västkustens motsvarighet till småländsk ostkaka eller Gotlands saffranspannkaka.
    Det är inte speciellt svårt att göra tar bara lite tid, så investera gärna i en form så ni kan "impa" på era gäster för det gjorde jag!

    SvaraRadera
  7. Blir inte äggosten väldigt hård och stabbig när du har grädde, gräddfil och filmjölk? Jag kör bara med 3 dl grädde och väntar upp till 95 grader, vilket ger en äggost som smälter i munnen...

    SvaraRadera
  8. Jag har inte upplevt den som hård men jag är absolut ingen specialist på äggost. Ska definitivt testa din variant nästa gång så får jag jämföra. Tack för tipset Magnus

    SvaraRadera
  9. Magnus ingen gräddfil eller fil alls!? Hur kan den då skära sig?

    SvaraRadera
  10. Kul att fler vågar testa äggost! Jag har lärt mig av min farmor (som fortfarande lagar en liten till sig själv varje vecka) och det är väldigt lite jobb för en så fin efterrätt. Eller lunch om man låter bli att sockra den. Tänkte bara skriva att det går lika bra att låta den rinna av i en vanlig sil, man behöver ingen särskild form. Så testa! Det är helt klart ett trevligt avbrott från de överdrivet söta kladdkakorna som brukar dyka upp på helgerna. :)

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!