tisdag 5 oktober 2010

Morotsbitar

Igår hade vi gäster och självklart bjöd jag på kanelbullar men ville även baka lite frallor så vi kunde provsmaka lite marmelader. Hade svårt att välja mellan solrosbullar från cupcakefluffan eller morotshjärtan från grannen, så det fick bli en ny kombination av dessa!
Kommer garanterat att bakas fler gånger. Blev saftiga och smakrika bullar. Eftersom jag både vek degen när den jäste och bearbetade degen ytterst lite när den jäst så blev det "fina hål" i bullarna där det fick plats mycket marmelad!


500 g vatten (5 dl)
300 g rågkross (3 dl)
500 g yoghurt  (5 dl)
130 g surdeg
5 g jäst
18 g salt (ca 3 tsk)
4-5 dl grovt rivna morötter
40 g sirap (2 msk)
90 g durumvete (1 1/2 dl)
800 g vetemjöl special (13-14 dl)
Pumpafrön eller solrosfrön att strö ovanpå


Koka vattnet, häll i rågkross och låt svälla i 10 min.
Tillsätt yoghurten i blandningen så det blir ljummet.
Smula jästen och slå blandningen över jästen, rör tills jästen löst sig
Tillsätt surdeg, salt, morötterna, sirap och durumvete 
Tillsätt vetemjölet efter hand och kör i maskin ca 10 min 
Låt jäsa ca 5 timmar
Jag jäser brödet i en plastback med lock som jag smörjer med lite olja innan jag häller i degen
Under jäsningen kan man vända ihop degen med lätt fuktade händer några gånger (Tag tag i degen i kanten och vänd in mot mitten)
Sätt ugnen på 250 grader
Häll ut degen på mjölat bakbord 
Degen ska vara ganska kladdig
Dra försiktigt ut degen så den blir jämn KNÅDA INTE
Dela i bitar och lägg bitarna på bakplåtspapper
Låt jäsa ca 30 min
Spraya med vatten och strö över lite pumpafrön
Grädda mitt i ugnen ca 15 min
Kasta gärna in lite vatten i botten av ugnen (gärna på en gammal plåt) när du sätter in bröden och vädra ut ångan när 10 min av gräddningen gått
Låt svalna på galler utan bakduk

10 kommentarer:

  1. Jag orkade bara inte masa mej i väg i går kväll(mer än till Coop, klockan åtta?!) men jag är lite sur att jag missade dessa. :(
    Tänkte höra om du gjort eget ströbröd eller skorpor nån gång? Har en påse med torra rosenbröd som inte rymdes i min ynkliga frys... :D

    SvaraRadera
  2. Det är lugnt, jag anade att du var lite trött. Jajjemen, torka bröden på galler i ugnen på ca 75-100 grader med ungnsluckan lite på glänt (nån cm)
    När de är riktigt torra låt de svalna och riv dem eller kör dem i mixer tills det blir skorpmjöl.

    Ska du göra skorpor bara delar du dem på mitten och ska du göra skorpmjöl kan du dela dem i mindre bitar så går det snabbare!

    SvaraRadera
  3. Ser supergoda ut!!

    Nästa projekt för dig är halvtornssorbé kan jag berätta ;o). Tog upp en fryst burk med marmelad i morse och skrapade lite överst. Supergott iskallt!

    SvaraRadera
  4. Låter riktigt gott. Jag älskar apelsinsorbet o det går ju lite åt samma håll. Har några bär kvar på busken, funderar på om man kan servera dem när det blir frost, enklare sorbet kan det ju inte bli!

    SvaraRadera
  5. Mumsigt med morötter i bröd, det har jag aldrig testat, får skriva upp det på prova på listan!

    SvaraRadera
  6. Sådan lista har jag också men den börjar bli ganska lång nu!

    SvaraRadera
  7. Visste väl att du var rätt person å fråga. :D

    SvaraRadera
  8. Intressant blandning med rågkross, morot, sirap mm.

    Jag har också funderat på morot i bröd. Ska nog slå till på det nån dag.

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  9. Sanne - Går säkert jättebra! Eller bara ta några stycken på filen och flingorna, mums!

    Åhh vad jag är avis på att jag inte har någon buske ;o).

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!