söndag 26 september 2010

Formfranska

Igår skulle vi ha lördagsmys alá Repmånad, det vill säga räkor med vitt vin. 
Tänkte först att jag skulle baka några baguetter till, men glömde sätta fördeg så då fick det (efter mannens önskemål) bli formfranska istället. 
Han ville nämligen ha nåt gott "rostebröd" också.
Utgick från Leilas formfranska, men ändrade lite efter min smak så här kommer min variant!
Blev ett mycket härligt gott bröd med en frasig skorpa på. Men jag insåg att jag måste införskaffa en fintandad brödkniv för det var inte lätt att skära brödet utan att man tryckte ihop det.

2 bröd
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 dl rapsolja
2 dl durumvete
10-11 vetemjöl special
1 msk salt


smör och sesamfrön eller vallmofrön till formarna


Lös jästen i det ljumma vattnet
Tillsätt honung och olja
Tillsätt mjölet och kör i maskin ca ca 8 minuter, tills degen blir riktigt elastisk
Tillsätt saltet och kör ytterligare någon minut
Låt jäsa 11/2 - 2 timmar
Smörj och bröa (med sesamfrön eller vallmo)
Häll ut degen på mjölat bakbord
Dela i två delar och forma två limpor
Lägg i formarna
Låt jäsa ca 40 minuter
Sätt ugnen på 200 grader i god tid så den hinner bli riktigt varm
Gör ett snitt på längden i varje bröd
Grädda mitt i ugnen i ca 30 min
Eller tills innetemperaturen är 96 grader
Låt svalna på galler

3 kommentarer:

  1. Fint bröd ;)
    Jag har en bra ''How to make a sugar rose'' för dig eftersom du fråga mig om rosor beskrivning
    http://www.cakejournal.com/archives/how-to-make-a-sugar-rose
    de är riktigt fantastisk och jag hoppas att man kan hjälpa dig mycket.

    SvaraRadera
  2. Jag fick en brödkniv av min man som är superbra. Han insåg att det skulle bli en hel del brödskärande och gav en till mig. Jag blev jätteglad. :-)
    Ditt bröd ser jättegott ut.

    SvaraRadera
  3. Tack för länken. Superbra!
    Ska tipsa min man om det, mycket bättre än rosor (om man nu får rosor nångång förstås)
    Tack, tack!

    SvaraRadera

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!