måndag 16 augusti 2010

Anitas bröd

För flera år sedan jobbade jag med en dam som hade väldigt fasta rutiner! Varje morgon åt hon 2 skivor av detta brödet med en skiva ost på. 
Hon bakade brödet varannan vecka och frös in det skivat, med två skivor i varje påse. 
Jag personligen tycker det är trevligt att variera brödsorterna i vår brödburk men bakar gärna detta brödet nån gång ibland.
Det är inget hållbart bröd eftersom det är bakat på bikarbonat, men det går utmärkt att frysa in.
Bli inte förskräckt när ni ser alla mjölsorterna, har du inte alla sorter hemma så går det jättebra att byta ut en sort mot nån annan! Tag det som finns i ditt "mjölskafferi"!

2 bröd

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2 1/2 dl rågkross
1 1/2 dl vetekli
2 1/2 dl vetegroddar
1 1/2 dl grovt rågmjöl
3 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 dl blandade frön (solros, linfrö, pumpakärnor, tag det du har hemma)
1 liter filmjölk
1 1/2 dl sirap

Sätt ugnen på 175 grader
Blanda alla torra ingredienser
Rör ner fil och sirap det blir en väldigt kladdig deg (knåda inte bara rör ihop)
Fördela degen i 2 smorda avlånga formar
Sätt in mitt i ugnen och lägg ett bakplåtspapper ovanpå formarna
Grädda i ca 1 1/2 timme eller tills bröden har en innetemp. på 98 grader
Låt svalna i formarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!