torsdag 12 januari 2023

Fyra Stora limpor


Just nu är det väldigt populärt att dela med sig av sina bästa "spara el tips". 
Nu är kan jag knappast skryta med att jag är nån duktig el-sparare för här är det både tänt i fönsterna och julbelysningen lyser för fullt ute (till Knut i alla fall). Men om man bestämmer sig för att baka bröd, vilket är en klar besparing jämfört med att köpa bröd så kan man ju lika gärna baka en stor sats och frysa in ett par tre limpor. 
Här kommer ett recept på en klassisk limpa som går hem hos både barnen och mannen.

50 g jäst
1 liter ljummet vatten
1 dl ljus sirap
2 dl rågmjöl
1 liter rågsikt
1 liter vetemjöl
1 msk salt
+Vetemjöl till utbakningen

Lös jästen i vattnet.
Häll i resten av ingredienserna och knåda ca 10 minuter.
Täck bunken med en handduk och låt jäsa i 40 minuter.
Baka ut fyra lika stora limpor. När du knådar degen skall den vara smidig därför kan du nu behöva tillsätta lite mer mjöl. Lägg limporna på en långpanna med lite bakplåtspapper mellan varje limpa. Vill du inte smörja plåten så kan du även lägga ett bakplåtspapper i botten.
Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader (över och undervärme) .
När de jäst klart gräddar du dem i ca 40 minuter men sänk temperaturen till 200 grader när du sätter in bröden. Varför?!? Jo när du sätter in 4 bröd i ugnen sänks temperaturen ganska rejält, men har du då värmt upp ugnen till 25 grader så blir det ungefär 200 grader när du sätter in bröden.
Jag brukar även sätta in en termometer i ett av bröden efter 10 minuter (blir så kladdigt om man gör det direkt). När brödet har en innetemp på 98 grader så är det färdigt. Jag tycker det är smidigare än att ta tiden men det är en smaksak, gör som du brukar.
När de är klara så låter du dem svalna på ett galler under en bakduk.
Lycka till!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!