fredag 24 april 2020

Citronkaka


Ni vet den där känslan när man ätit påskbord och det är dags för efterrätt.
Den klassiska efterrätten är väl rulltårta med persika och grädde.
Man dukar fram dessa fina bakelser och alla drar en djup suck över hur mätta de är.
Vi brukar visserligen köra påskjakt med äggletning i trädgården efter påskmaten, men det är ändå svårt att smälta all den där goa maten.
Så i år körde jag på en annan efterrätt nämligen en sort citron paj/kaka.
O det var inte sista gången för den var riktigt god och fräsch efter en tung måltid.
Dessutom kan man ju välja att ta hur stor eller liten bit man vill.

O den kommer garanterat att serveras fler gånger än vid påsk.

Botten
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör

Fyllning
3 ägg
1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
1 citron (rivet skal och saften)

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg alla ingredienser till botten i en matberedare och kör ihop dem snabbt. Är det svårt att få ihop den kan du tillsätta nån matsked vatten.
Tryck ut botten i en pajform eller springform med löstagbar kant.
Nagga botten och grädda mitt i ugnen i ca 15 min.
Gör under tiden fyllningen.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt skal och saft av citronen (försök att inte få med något vitt när du river skalet), sikta i mjölet och vänd ner det försiktigt.
Häll smeten i den formen och grädda ytterligare i 10 min.
Låt kallna och ställ sedan i kylen så den blir kall innan servering.
Servera med en klick grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer och tankar är alltid välkomna!